Monday, April 20, 2015

Drama vs Reality

bukan senang sebenarnya nak jadi script writer ni. kalau imaginasi kau out, maka hasilnya juga akan ke laut. kalau kau tak kreatif, maka hasilnya bakal jadi carutan ngeri dalam hidup kau sehingga 30 tahun akan dtg. kene bersedia bak kata aku, sebab kutukan org keliling kau ni memang menyakitkan hati.sakitnya tu disini di kepala dan hati bila diorg tak cakap depan kau yg kau tak bagus tapi bila diorg citer belakang buruk kau sebakulnye haaa macam kau ni dumb assssss tak layak jd writer. 

hihi.

lumrah ler. nak berjaya kenalah dikenali sebagai dungu dulu barulah org ingat kau tu sape kelak. Alhamdulillah, dengan kedunguan yg ku bawa sejak tahun 2010 aku berjaya menjadi seorang penulis yg...boleh lah..so so. tak hebat mane pun. tapi banyak yg aku pelajari dengan writers otai luar sana.yang penting kita rendah diri dan depa pun tak lokek nak share. bukan macam bebudak baru ni.belagak macam kau lebih bagus dr org lama.padahal kau tu baru dapat buat satu signature show bukan main post bagai kt IG yg engkau ni adalah pekerja terhebat di abad ini dengan buat program tu.tapi bila TX on TV hasilnya..content out.

gitulah.

jadi nak meringkaskan cerita, aku baru berjinak dalam penulisan skrip drama. Alhamdulillah dah terhasil 12eps tx on RTM. haha.berlagak nih.tapi ok what dari tak pernah buat langsung? lepas ni banyak lah yg akan menyusul. selama ni asyik buat program tv je..move sket to the right, to the right.hihi.


ok lar.

sebenarnya, last program dengan Astro Production erm..Gegar Vaganza. currently Drama Komedi Raya for AF. working title. and now.... aku dah decide untuk pencen kerja astro full time sebab baby..sebab nak jaga princess kesayangan Naurah El Sofia ni membesar..taknak harapkan org gaji.biarlah aku yg besarkan sendiri.bosan2 buatlah skrip drama..huhu.kalau astro panggil buat one off program ok..boleh ler. satu keputusan yg besar dlm hidup tapi am happy.tak menyusahkan org dan boleh buat suka hati je. yang penting shuben approved! 

production luar pun dah ramai contact and mintak beli script so apa lagi, berkaryalah kamu sebelum karyamu kehausan. to me, reality show & drama banyak juga beza dari segi penulisan. cuma kena maintain imaginasi kau lah bak kata aku tadi. kreatif tu penting. ohh satu lagi jangan syok sendiri kalau nak hasilkan sesuatu karya sebab hasilnya nanti akan di hanjing kan penonton tau?

jus love your decision & job.muahciked!

Sunday, January 11, 2015

Penitii by Jelitasieka

Hello Hijabister! gitew. Al Maklumlah post dekat blog ni setahun sekali kan. bila tiap kali January je baru kita rasa free sket nk post itu ini..

Baru lepas habis job Gegar Vaganza za zaaa so free lah untuk melayani anak, shuben dan diri sendiri..

lupe nak promote. Sebelum kita beranak tahun lepas, masa tu buyung yot yot bosan bosan tunggu hari nak beranak, kita dh start balik business online kita tapi kali ni kita re branding..haa ko hado?

PENITII ceritanya yang di terajui oleh kita sendiri Ratu Semanggol Salju dan diiringi oleh dayang-dayang kita Mirulficent, Myrashayla, Lanalui, Fammyzuzers, TitenMakHayam, Esah Cantik. Diorglah content, photograper, model, tukang jahit, tukang beli, pengkritik, semualah senang cerita! penggerak teraju mempromosikan penitii adalah anak-anak hayam jagaan merekalah..gitew.

Eh, ape lagi? silakan.. VISIT MY IG! kuiikuiikui 

penitiibyjelitasieka

Cheers!